Saturday, January 22, 2011

Peribahasa Karam Si Comel Nina :)

assalamualaikum :)


1. Kemana tumpahnya kuah kalau tidak ke bawah
2. Tak lapuk dek hujan, tak lekang macam rambutan
3. Tiada rotan, pelempang berguna juga
4. Biar lambat asalkan tak cepat
5. Biar putih tulang, jangan kuning gigi
6. Di mana ada gula di situ adalah gula-gula
7. Kalah jadi abu, menang jadi arang, seri jadi abu bakar
8. Carik-carik bulu ayam, lama-lama jadi shuttlecock
9. Secupak takkan jadi 18 cupak
10. Gajah mati meninggalkan gading, udang harimau mati
meninggalkankulit, manusia mati meninggal dunia
11. Sedangkan lidah lagi tergigit, inikan pula makanan di
dalam mulut.
12. Harapkan pagar, pagar tidak boleh diharap
13. Alang-alang mandi biar guna sabun
14. Berapa berat mata memandang, berat lagi seguni beras
15. Cubit paha kanan, paha kiri tak rasa apa-apa pun
16. Diam-diam ubi berisi, diam-diam orang… bisu
17. Hidup segan mati di tanam
18. Ikut hati mati, ikut rasa merasa
19. Lembu punya susu cap teko dapat nama
20. Sehari selambar benang lama-lama benang habis
21. Jika kail panjang sejengkal, beli le yang panjang sikit kalau
nak ngail di laut. (beli la pukat tunda lagi baik)
22. Hendak seribu daya, tak hendak tak apa
23. Membujur lalu melintang pukang
24. Hujan emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri,
lebih baik hari tak hujan
25. Sebab pulut santan binasa, sebab mulut habis pulut
26. Kecil-kecil cili padi, kecil lagi biji cili
27. Kalau sudi katakan sudi, kalau tak sudi boleh blah!! muhaha~~~

kawan2, follower2 and stalker2 sekalian..korang ley gunakan peribahasa ni ta kira tempat atau masa :) hahaha merepek meraban itu amalan mulia..kalau agak2 korang dapat penampo time korang sampaikan peribahasa ni jangan salahkan nina ye.hahaha kalo korang rase na penampo orang yg tampo korang tu silakan :)

PESANAN KHIDMAT MASYARAKAT DARI NINA :) 
mintak maap le kome2 yang membace entri ta betol nina ni..tengah bosan tau tak..godek2 laptop jumpa mende ni ap lagi rase cm klako jek update la kan hahaha .. enjoy korang :)

20 comments:

Filda Nur Khalis said...

love this one Nina! Haha , creative <3

Legasi Piston Pecah said...

wah..peribahasa mencerminkan seseorang jugak taw...

Budak Giler Cadbury said...

@Legasi Piston Pecah nukilan kebosanan semata2 .. :)

Budak Giler Cadbury said...
This comment has been removed by the author.
Amiey White said...

@Budak Giler Cadburyhehe peminat karam si nina :D... pandai dia

Budak Giler Cadbury said...

@Amiey White ahhaha :) syg amiey

Budak Giler Cadbury said...

@Filda Nur Khalis thx filda hee

iDeaL cRazEe said...

no 19 tu btter tukar yg ni...

lembu punye susu, senior IDEAL dpt name...heeeee ;P

Budak Giler Cadbury said...

@iDeaL cRazEehaih mne bley hee :)

::nuRuLaDHar:: said...

hahahaa adoyai..~~

Budak Giler Cadbury said...

@::nuRuLaDHar:: hee :)

lavender harum wangi said...

ahahahaha, lepas ni nina boleh ganti karam, join aduan rakyat~ :D

Budak Giler Cadbury said...

@lavender harum wangi haahha jahat :) ok gak 2 kan :) aku join aduan blogger la hee

lavender harum wangi said...

@Budak Giler Cadbury : haa! memang patot tu~!! nina cadbury melaporkan untuk aduan blogger~ hahahaa :D

Budak Giler Cadbury said...

@lavender harum wangihahahah :)

Mr.NS said...

alang2 berblog bia smpai kaya ngan duit nuffang..

Budak Giler Cadbury said...

@Mr.NSwoish mmpu ke nina hee

Rafzan Voo said...

comel la kak niena :)
ahahhahaha

Budak Giler Cadbury said...

@Rafzan Voohahaha thx bee :)

ayuematnor said...

lawak2 hahaha