Friday, January 21, 2011

Mari Belajar Bahasa Perak

assalamualaikum :) 
ate teman orang islam kene le bagi salamnye kan..
teman dapat request dari sumone dye cakap buat la entri bahasa perak ni ..ate kume(saya) idak le terer beno tapi boleh le kan..moh bace moh :)

keme/aye/saye/teman/awak/kume = saya
yang ni kata perkenalan diri..orang perak lain le bunyinye kan :) 
contonye : nama kume nina

mike/kome/kamu/ = awak
ni plak kalo korang tengah sembang ngn sumone korang na bahasakan diri orang 2 :)
contohnye :  kome nak kemana :)

ate = abis tu
yang ni nina salu gune :) 
contohnye : ate mcm mana :)

raban teben =tak tentu arah
kelako je bunyinye kan :) maksud ayat ni tak tentu arah..
contohnye : ape kene raban teben budak ni??

hangat pijo  = panas
yang ni ta kesah le na gune time korang tgh hot ngn sumone ataupon panas sbb cahaya matahari :)
contohnye : mak oii.. angat pijo rase badan

ngelewor =  terumbang ambing kekiri kekanan
ni kalo dok kat area kampung ramai le yg cmni hee
contohnye : ate ape kene bawak moto mengelewor ni??

kebulor = lapar
bile korang lapa korang bley la gune ayat ni :)
contohnye : makk... adik tak larat nak puase.. dah kebulo bebeno dah ni

bolen = telanjang bulat
hahaha yang ni 18 tahun ke atas je yg akan faham (eleh zaman skrg darjah 1 pon tau bnd2 ni hee)
contohnye : ate abang ace pakaikan seluor anak tu jap.. apekehai keluor romah bolen aje

mengelenyor = gatal/ menengada/ gedik
kepada yang dah ad bf/gf, agak2 dorang meggtatal keluarkan ayat ni hahaha
contohnye : lelaki mmg mcm 2 nmpk pempuan dahi licin skit mule mengelenyor 

perok = jakun/ tak pernah tgk benda
ate... tak usah le perok bebenor.. esok kite pun beli rope itu

REBEN TEYBEN = seluin jer – selekeh
tatau na buat ayat ap ahhaa

MEROLOH = Tidor
contohnye : keje kamu meroloh aje buat taik  mate 

JELEBOR = labi²

SEMUT GATEY = semut api

CENANGOR = serangga yg berbau busuk selalu dijumpai berhampiran dgn lampu

PAKA@ PAKEI = pakai atau guna

LECAH = Lumpur

NGETIT /ngokak = gigit

CONONGGENG = bontot ayam

LIBANG LIBU = perasaan resah gelisah

SENTEN = menarik kaki seluar ke atas.....ataupun singkat dlm bahasa pekan nya

NYARIH = mujor
contonhye : nyarih lagik aku tak eksiden tadik.. kalo tak beterabor gigi

BENGKIN = garang
contohnye : orang pempuan kalo bengkin2 tak laku 

SELAIT = lampu suluh / torch light

PIOR = tulin asli

PENGGEY = lontar, baling

HAMBAT = kejar

NGELAT = menipu

REBER = sesak, beriya, gedik, poyo..

SANGEI = tudung saji

GILA SEPEREGHE = separuh gile

NYADIN = buat derk aje

TAK SIOR = tak ingin

NYENDIN = tumpang sekaki

LIMBAH = air kotor/Lumpur

BUSUK BANGO : busuk baunya

BERDA'AH = bohong/menipu/kelentong

TAWO LEYSYUR = masakan terlalu tawar

Moh = Jom

Ngerengken = Kurus kering tak ada isi langsung

motokar = kereta

mutu = motorsikal

tak mandang = takde

gebor = selimut

ce  = cuba /try

gostan = undur belakang

beransor = mintak diri

hahah so korang pasni boley ley bercakap bahase perak kan hee :) minx maaf le kalo ada perkataan yang korang ta faham tp ni sume ayat yang nina penah dengar .. enjoy ye :)

16 comments:

Halimatun Sa'adiah said...

anda tertinggal 1 la..
ajenyeye...
maksudnye..betol la tu...

NOOR FATIN said...

wow! nina, hehe macam2 yang sy xpaham..wuu. thanx nina. ;)

myra anne said...

hehe..suke sgt bila blk kg dgr org kg ckp perak...

pastu atok sdara kte suke ckp "ate,dah warih..." = abis tu dah waris.. heheheh...

lavender harum wangi said...

kome oi~ time hangat pijo ni, moh la datang blog teman pekena ABC. yummy~ HAHAHHAHA :D

Budak Giler Cadbury said...

@Halimatun Sa'adiah yeah thx darla :)

Budak Giler Cadbury said...

@NOOR FATINheheh :) ur welkam syg

Budak Giler Cadbury said...

@myra annekg kat mne .. kot2 ley jmp nnt hee

Budak Giler Cadbury said...

@lavender harum wangiate teman udoh pegi :)

+d.O.Y.A.h+ said...

teman nak cenonggeng satu! :P ekekek

yuna sajaa :) said...

whoaa~
teman suke ;)

ayka eiqa said...

waa~ best3 ,!!
<3

Budak Giler Cadbury said...

@ d.O.Y.A.h g tgk kat pasar malam ad x hee

Budak Giler Cadbury said...

@yuna sajaa :) ahahah bes kan :)

Budak Giler Cadbury said...

@ayka eiqa hee thx <3

ariph™ said...

sikit2 macam bahasa kedah. suka2 =D
lg pon kg arep dkat ngan parit buntar je pon.

cik wanie LovelA said...

haha...i lurve perak