Sunday, July 3, 2011

Selepas kita mati, apa akan jadi pada akaun Facebook kita?

assalamualaikum ..
hmm tadi tengah sebok godek2 FACEBOOK tetibe terjumpa satu notes yang membuatkan aku tersedar and plus rasa takot secara tiba2. kalau aku tak baca notes tu aku rasa aku pon mungkin takkan terpikir macam apa yang aku baca tu . aku copy kat blog ni sebab mungkin ada lagi yang tak tengok. and aku harap pada yang baca aku mohon korang share jugak la kat blog korang.. SHARING IS CARING right :)


mari kita renung-renungkan bersama fikir-fikirkan bersama jika satu hari nanti kita mati, akaun facebook ini hanya kita yang tahu password hanya kita yang boleh access..   dan   selepas kita mati.. apa yang jadi pada akaun fb kita? mungkin ada yang akan ucapkan takziah mungkin ada yang selalu menjenguk bagi mengubat rindu tetapi.. sedarkah kita gambar-gambar kita.. akan terus membuatkan kita terseksa di alam kubur? gambar-gambar yang tidak ditutupi aurat dengan sempurna macam mana nanti?

lelaki ajnabi terus-terusan tengok dalam masa yang sama, tiada siapa yang boleh deletekan gambar kita.. walau sudah bertahun-tahun kita mati, gambar itu terus ada.. saham dosa terus meningkat..   macam mana? pernah terfikir tak? tudung singkat yang dipakai tu, akan selamatkan kita dalam kubur nanti? legging dan jeans ketat, boleh selamatkan kita? baju yang membalut aurat itu, bagaimana?   mungkin kini kita masih merasa tak sabar nak berkongsi cerita dengan gambar-gambar yang cantik tempat-tempat yang kita dah lawati di muka bumiNya   tapi di akhirnya nanti.. semua itu tidak akan membawa erti semuanya hanya tinggal kenangan bagi yang masih hidup di alam kubur, semua itu tidak sedikit pun boleh menyelamatkan kita..

cuba kita renung-renungkan, saham dosa yang terus meningkat walau setelah ketiadaan kita di muka bumi sehingga hari akhirat   tutupilah auratmu sebelum auratmu ditutupkan peliharalah dirimu sebelum dirimu dikapankan~   jagalah maruah diri sebagai seorang muslimah mati itu pasti persiapkan diri untuk mati itu perlu..

moga Allah redha dengan perkongsian ini amin~   renung-renungkan da selamat beramal :)  

P/s: Sebar-sebarkan. Semoga Bermanfaat.

12 comments:

genkconer said...

genk pun ada wat entri ini..
hehehe..
genk suka entri ini,,sebab dpt mengingatkita dan berhati2 dlm upload gmbar

http://genkcorner.blogspot.com/2011/07/apa-jadi-dengan-facebook-jika-kita.html

Budak Giler Cadbury said...

@genkconer yups. bnd ni lagi bagus kalau kite share kan sbb for sure ta ramai yg tahu :) btw thanks 4 der comment

Amoi MiyaSya said...

so , pasni tak yah upload gambar :)

Budak Giler Cadbury said...

@Amoi MiyaSya hahaha upload gambar org len ja kan :)

Amiey White said...

<<----------------------album takde

Amiey White said...

<<----------------------album takde

Budak Giler Cadbury said...

@Amiey White hehehe tau :) amiey sempoi

Mizz Blue said...

izin share ya, tapi pake bahasa Indonesia :)

Mizz Blue said...

izin share ya, tapi pakai bahasa Indonesia :)

Ms Ammie Purple said...

scary...but true. ;')

Budak Giler Cadbury said...

@Mizz Blue ouh bisa kok :) sharing is caring

Budak Giler Cadbury said...

@Ms Ammie Purple yups :)