Saturday, February 5, 2011

sosial belum tentu so-Sial




Nurul seorang budak yang skema tapi dia mempunyai ramai kawan yg social..ramai orang nasihat dia tak bagi kawan dgn budak2 yang social takot dia terjoin sekaki atau dua kaki..tapi dia taknak sebab pada pendapat dia tak semestinya dia kawan dengan budak2 nakal atau social ni dia perlu jadi mcm diorang..semua tu bergantung pada diri sendiri..perbualan nurul dengan kawan dia yuyu..

Yuyu : nurul ko ni mcm takde orang lain je ko nak kawan..orang2 mcm tu jugak yang ko nak kan..

Nurul : orang yang mcm mane?

Yuyu : yang social suka keluar mlm, clubbing, yang penah terlanjur sampai pregnant, ambik ice la dadah la..ko boleh cari kawan yang lagi baik dari diorang la..nnt ko terikot jadi mcm diorang baru tau..

Nurul : kenapa korang suka pandang rendah orang2 mcmni..kita manusia semua sama..tak semestinya yang nakal masok club, pregnant sblom kawen, mencuri, rempit, isap dadah tu jahat..mmg ada segelintir yang jahat tapi tak semestinya kalau kita kawan ngn diorang ni kita pon akan jadi jahat..semua 2 bergantung pada diri sendiri..kalo na jahat bile2 masa pon bole..tanpa ikot org pon bole jadi jahat kan..kdg2 yang jahat ni sebenarnya baik n yang baik tu sebenarnya jahat .. semua manusia buat silap.. apa  yg penting kesedaran dalam diri perlu ada and yakin pada diri jugak kena ada ..

Yuyu : tapi…..

Nurul : dah2..aku bukan na sebelah sape2 tapi korang patot buka mata korang..aku kawan dengan semua orang .. baik atau jahat blkg kira.. ikot ke x perangai diorang itu semua bergantung pada diri sendiri..

Moral of the story, jangan anggap mereka yang social ni ta boleh dibuat kawan..boleh je..kita kawan dgn diorang terikot atau tak semua bergantung pada diri sendiri..bukan nina sebelah dengan mereka2 yang di anggap social ni tapi nina pon ada merasai benda2 ni semua..ada setengah yang ok tau diorang2 ni..kdg2 yang baik tu yang suka tikam kita..mereka yang social ni tak.. betol x..hee..harap korang paham la maksud tersirat entri ni .. entri ni takde kena mengena dengan yang hidup atau yang mati ye.. HARAP MAKLUM!
  
SEKIAN 

22 comments:

saperakue said...

jgn cepat bg konklusi untuk sesuatu perkara.. =)

AyinAyob said...

nina. betul bikin aku jatuh cinta ngan kau lah post ni. :)

Budak Giler Cadbury said...

@saperakue yeah betol 2 :)

Budak Giler Cadbury said...

@AyinAyob OMG ! thx syg.,. ko pon ada bantu aq jugak kan hee

lavender harum wangi said...

serius aku sokong. member2 aku kebanyakkannya soSial~!! dorang minum, amik ganja, syabu, main judi, pegi clubbing.. tapi aku xpenah tepikir pun nk ikut apa yg dorang buat.. bole pikir kot mana baik mana buruk~ :)

Budak Giler Cadbury said...

@lavender harum wangi yup betol 2 .. semua bergantung pada diri kita sendiri kan :)

hiro said...

yup..benar..best kuar dgn kwn2.

Budak Giler Cadbury said...

@hiro
hehe betol2

cikPuanRAihah said...

setuju!!!!

Budak Giler Cadbury said...

@cikPuanRAihah thx raihah :)

nub said...

ceq nak sosial gak,tapi ceq nerd..so x reti... hehehhee

nice!! ceq x buat lagi nii

.:padie_eyla:. said...

jadi sosial best kalau ade masalah. ;) terkejut.? hahah. pandai2 lah jadikan sosial tu sosial baik atau buruk. masing2 Allah dah bagi akal.

Budak Giler Cadbury said...

@nub cehh ang dok wat kalot.. hahaha buat2.. aq yakin ang boleh ahaha

Budak Giler Cadbury said...

@.:padie_eyla:. yups betol 2

EyToNeZ said...

setuju,,xsmstinye kte kwn dgn org social, kite pon jd social..pndai jge diri msg2 la..

Budak Giler Cadbury said...

@EyToNeZ betol asalkan pandai jaga diri da ok da kan

Arine Romano said...

hhehe...
jage diri & jadi diri sndiri..
i loike ur entry(!)

Budak Giler Cadbury said...

@Arine Romano thx syg <3

little cart00n said...

kadang2 bnda2 macam ni org ckp budak2 free hair yg jahat..
tapi sbnrnya ikot hati sendiri..
kan sista? :)

Budak Giler Cadbury said...

@little cart00n yups betol 2 :)

NOOR FATIN said...

semuanya bergantung pada diri sendiri. kita boleh jadi jahat kalau ikut niah hati, tak ikut kawan pn bleh jadi jahat. ehehhe

nice post nina!!

Budak Giler Cadbury said...

@NOOR FATINyup yg 2 la nina tekankan dlm post ni :) thx kak :)