Monday, January 24, 2011

Mari Belajar Bahasa Sarawak

assalamualaikum :)
heheheh mcm2 da nina update pasal bahasa kat dalam blog tersayang nina ni kan ..
idea na buat belajar bahasa sarawak ni terhasil sebab kat tempat nina practical ni ad sorang lagi budak practical yang study kat UITM Sarawak :) bes kan dye :) mude2 da dapat terbang jauh kesana .. da la dengan niat baik pulak tu.. na pegi menimba ilmu :) hahahah ok malasla na merapu panjang2, so jom kita tengok bahsa2 simple dan mudaj untuk kita blaja .. JOM :)

saya > kamek
awak > kitak
sayang > sayang
sangat > gilak
tak ada, bukan > sik ada
makan > makan/keman
pakai > pakey
duduk/tinggal > dian
mana > siney
buat > polah
penat > kepak
satu > sigek
2 > dua igek & seterusnya
kutuk/mengumpat > anok
cakap > klaka
kotor > ceridak
gai > poyo
budak > biak
paggil > tunggah/nunggah
lawa > sombong
cantik > kacak

see senang je kan bahasa2 yang nina kasik ni :) korang pon bleh blaja same..jom kita cakap sarawak same :) hope korang tak bosan la .. tapi sebenarnye nina pon tak paham sangat la na cakp cmne..saje2 je nak syer ngn korang..bubye :)

9 comments:

micky eyqa said...

madah: cakap..
miak: pon budak jgak hehehe

Amiey White said...

hehe nina cikgu bahasa

Budak Giler Cadbury said...

@micky eyqahahah.. taktau..ni pon mmbr yg senaraikan sbb nina na taw basic2 jek -.-'

Budak Giler Cadbury said...

@Amiey Whitehehehe amiey suke x lalalala

Schubert Serenade said...

alu dipolahnya kamus pakey nya puun blog...nang antap r ktk towk nina...bagus!!huwawawa:P

si pendek dan moody said...

kursus sudah tamat.

maka ,

saya mahu kata ..

kamek sayang kitak . muahahaha

Budak Giler Cadbury said...

@Schubert Serenadeko ckp mende sepatah haram pon ta faham hee

Budak Giler Cadbury said...

@si pendek dan moodyhahahaha :) kamek sayang kitak jua :)

dona::rose said...

Salam. Nina,

part "lawa > sombong"

tu terbalik la. Org sarawak cakap sombong tu lawa.

:)